streda 5. decembra 2012

Z iného sveta

Je utorok, druhý deň čo sme v Peru. Už si pomaly zvykáme na ten časový posun, ale aj tak ešte včera som mala pocit že večeriame v noci. A v noci o 4:00 sme sa obaja zobudili, že či je už ráno. No máme to ešte stále trochu popletené, ale to sa spraví – časom. Dnes sme sa rozhodli, že vybavíme nejaké potrebné veci.


Museli sme si ísť kúpiť nový mobil a sim kartu a taktiež sme si potrebovali zmeniť naše eurá na peruánske soly. Poprosili sme jedného mladého chalana z casity o pomoc. Ten nás zobral autom do mesta. No a to bol ten najväčší zážitok, aký sme doteraz mali. Je to tu neuveriteľné. Úplne iný svet. Cesty sú tu poriadne široké, totálne preplnené a príšerné chaotické. Cudzinec by sa asi veľmi veľmi ťažko niekam dostal. A to sme v hlavnom meste :) Z každej strany na vás trúbia autá, tlačia sa na vás, obiehajú vás a prechádzajú aj na červenú. A keď chvíľu stojíte a čakáte v chaotickej kolóne, tak miestni predavači vám ponúkajú nápoje, sušené aj čerstvé ovocie, rôzne koreniny a kadečo iné. Po tejto búrlivej prehliadke mestom som si uvedomila na akom neuveriteľnom mieste sa práve nachádzame. Všetko to na mňa pôsobí tak neusporiadane. Budovy sú väčšinou z betónu a plechu, sú zanedbané a často nedostavané. Každá ulica a každá budova je iná. Nad celým mestom je hustá hmla – smog.

ulica v hlavnom meste
No a ak si niekto myslel, že tu Martin trochu schudne tak sa zaručene mýlil;) Sú tu na nás veľmi milí a pohostinní. Strava je tu pestrá a všetko nám chutí. Vždy je toho na nás moc a to si dávame malé porcie. Na obed sme mali zatiaľ vždy niekoľko chodov. Po druhom chode už nevládzem, ale musíme skúšať všetko čo nám prinesú na stôl…(asi by sme ich neurazili)…. Takže jeme všetko. Peruánci jedia veľa ovocia a zeleniny. Čo je úplne super. Mnohé druhy ovocia aj zeleniny vôbec nepoznáme a to sme určite ešte nevideli a neochutnali všetko. Vraj v Peru poznajú až 5tisíc druhov zemiakov. My sme zatiaľ vyskúšali asi len 7 druhov :) a vždy to bolo vynikajúce. Je to teda poriadna exotika. No teraz sme ešte v hlavnom meste blízko pri Tichom oceáne, tam hore v Lares(3222mnm) bude kuchyňa asi trochu iná…uvidíme.   

DSC_0003
náš dočasný domov v Casa Inspectorial Salesiana



Každým dňom spoznávame nových ľudí a učíme sa s nimi komunikovať. Rozumieme stále viac a viac :) čo nás veľmi teší. Ale aj tak musíme ešte na našej španielčine makať. Zaujímavé sú napríklad spoločné modlitby kňazov. Mám pocit, že sa veľmi ani nepočúvajú, každý hovorí sám za seba. Tak sa snažíme dotvárať ten zmätok.
DSC_0010
Casa Inspectorial Salesiana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára