sobota 15. decembra 2012

Sme v Lares

Už týždeň sme v Lares a zarezávame na našej misii s deckami. Nemáme tu vôbec internet a ani nevieme kedy sa nám podarí ísť do mesta. Takže keď zverejníme tento príspevok tak bude už aj neskoro… Ale pekne poporiadku.
V Lime sme sa zdržali necelých päť dní od nedele večera do piatku doobeda. Let z Limy do Cusca bol fajný, krátky a bezbolestný. Mali sme opäť miesta pri okne, tak sme mohli pozorovať Peru z oblakov (aj keď bolo vidno viac oblaky ako zem – je tu teraz obdobie dažďov).
DSC_0029
DSC_0030
pohľad z lietadla nad Cuscom 

Pred odletom som si užila tabletku na chorobu z nadmorskej výšky, ktorej sa tu hovorí soroče, aby som lepšie znášala tu zmenu. Martin tu tabletku nechcel, lebo sa chcel otestovať. No a nakoniec to aj tak on zvládol lepšie než ja :) Na letisku v Cuscu nás už čakal náš padre Cayetano. Naložili sme veci, nasadli do auta a odviezli sa na miesto kde sme si mohli oddýchnuť. Potrebovali sme sa trochu aklimatizovať a nastaviť na život v nadmorskej výške 3400mnm. Večer sme sa vybrali na poznávaciu prechádzku na námestie Cusca. Je to neuveriteľné mesto. Všade sú pozostatky ešte z čias Inkov, budovy sú poriadne staré historické. Centrum mesta vyzerá, v porovnaní s okolím veľmi moderne. Dostanete tam kúpiť asi všetko, ale to za poriadne vysokú turistickú cenu.  
 DSC_0046DSC_0053
DSC_0050
DSC_0056



Na druhý deň v sobotu sme sa vybrali na “dlhú” cestu do Lares. Cestou sme sa zastavili v mestečku Calca (to je najbližšie väčšie mesto ku Lares). Dali sme si obed v typickej peruánskej reštaurácii :) Bol odtiaľ prenádherný výhľad na hory.
DSC_0093 DSC_0090

Cesta z Calcy do Lares je veľmi zaujímavá. Samé zákruty, stúpanie do kopcov, lamy a ovce na cestách a k tomu všetkému nádherný pohľad na okolitý svet. Najvyšší bod, ktorý sme prekonali bol 4560mnm – skoro nám praskli bubienky.

DSC_0105

Tesne pred Lares sme sa zoznámili s prvými deťmi z Casity. Bol to pre nás veľmi silný zážitok. Na deťoch bolo vidieť takú veľkú radosť z toho, že nás môžu stretnúť. Prvý krát som pocítila, že sme naozaj očakávaní a potrební niekde na druhom konci sveta. Po príchode do Lares sme sa po týždni cestovania vybalili a ubytovali v našom novom domove. Decká, ktoré prišli na druhý deň nás veľmi srdečne privítali. Za prvý týždeň sme toho celkom dosť zažili. Naučili sme sa ako to tu chodí (aspoň trošku), naučili sme sa nové slovíčka zo španielčiny a kečuánčiny. Zistili sme, že v noci je tu poriadna zima a že tieto prvé mesiace nám tu bude stále pršať. Keď sa dá tak sa ideme poprechádzať po okolitých chodníčkoch. Tešíme sa z objavovania nových miest a z spoznávania nových ľudí.
Deti z Casity sú veľmi milé, veselé, usilovné, skromné, pracovité, plné energie…. Sú nám veľkým príkladom v mnohých veciach. Chcú sa veľa od nás učiť a poznávať nové veci. Budeme mať kopec práce, ktorá bude pre nás veľkým obohatením. Tešíme sa z toho.
Sme veľmi zvedaví ako tu prežijeme naše prvé spoločné Vianoce. Chystá sa tu veľká fiesta a hlavným chodom štedrej večere vraj bude lama. Ale pokúsime sa aj o niečo tradičné slovenské. Dnes sme si natlačili kapustu aby nám stihla vykvasiť na vianočnú kapustnicu a s deckami chceme napiecť medovníčky.

DSC_0149
na potulkách
DSC_0021         
DSC_0027
indiánske sliepky
DSC_0003DSC_0237 DSC_0194

DSC_0011
naša kaplnka



 

4 komentáre:

  1. ....som šťastná, že ste šťastlivo docestovali a spokojná s prostredím kde strávite časť svojho spoločného života. Prajem Vám veľa lásky, skvelých zážitkov, milých prekvapení a úspechov pri napĺňaní posolstva Vašej misie.
    Vaša mamina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme mamina :) podobne aj Vám tam doma prajeme veľa krásnych dní a hlavne teraz tých vianočných :)

      Odstrániť
  2. Ahojte cestovatelia, tak si to tu pozerám, čítam, rozmýšľam a predstavujem ako to tam je naozaj. Vyzerá to zelené, šťavnaté a asi aj upršané, ale tie zavesené deti na chrbte - tak to je paráda. Vo Vavrečke nič nové - už je vianočne aj ľudia sú vianoční a budete vo vianočných novinách - odložím vám nejaké kúsky.Škoda, že ten internet tam nie je, ale aspoň raz za čas sa k nemu dostanete, či? Ten kopec -ak zažmúrim oči - skoro ako Magurka, / to bol fór/ Dúfam, že ste zdraví....pozdravujem Iveta Hvolková

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Supeer tešíme sa :)my sa pripravujeme na peruánske Vianoce :) učíme sa indiánske vianočné piesne... ale máme pre nich pripravené naše slovenské koledy :D pozdravujeme Vavrečku

      Odstrániť