utorok 20. augusta 2013

Prázdniny bez oddychu

U nás na Slovensku si ešte deti užívajú posledné dni veľkých prázdnin. Dopočuli sme sa že teploty sú poriadne letné. Tu v Peru veľké prázdniny bývajú v januári a februári a v marci začína nový školský rok. No ale pred nejakým časom sme tu mali polročné dvojtýždňové prázdniny, ktoré boli v znamení búrania, stavania, maľovania, rúbania, varenia… No proste poriadne pracovné prázdniny.



Kežde strecha na casite už bola vo veľmi zlom stave, nebola iná možnosť ako sa do toho pustiť v čase keď deti budú doma. Prázdniny začali  26.júla v piatok a prakticky od toho momentu sa tvrdo pracovalo každý jeden deň. Kopec mladých chalanov a dievčat z casity si ani nestihli uvedomiť, že majú prázdniny. Ale vďaka ich obetavosti a pracovitosti sa všetko stihlo. Najskôr bolo treba vypratať našu veľkú jedáleň, ktorá je zároveň aj poobednou učebnou a spoločenskou miestnosťou. Potom nasledovala demolácia strechy a stropu. Oprava strechy trvala celé dva týždne. Posledné dni sme maľovali našu jedáleň na modro a čistili a inštalovali svetla aby sa deti vrátili do krásneho nového a funčkného prostredia. Okrem týchto veľkých a dlhých prác na streche sa pracovalo aj s drevom. Dva dni sa išlo s autom do lesa kde sme spílilo 10 veľkých stromov a dalšie dni sa pílilo a kálalo. Taktiež poriadny zaberák na svaly :). 































































Niektoré deti, ktoré mali slabšie výsledky v škole prišli na týždeň študovať a dohánať čo zameškali. To bola práca pre mňa, kedže sa nemôžem veľmi fyzicky namáhať. Tak sme tu mali opäť prázdninovú školu.




Počas celého našeho pobytu sa tu vystriedalo len veľmi málo dobrovoľníkov. Ale na záver sa to tu predsa len na nejaký čas zaplnilo. Prišli traja dobrovoľníci zo Španielska. Je nám hneď aj veselšie a spolu máme aj viac nápadov. Aj keď odídu ešte pred nami sme veľmi radi, že to tu s nami nejaký ten čas potiahnu.
Najbližší víkend plánujeme návštiviť selvu – peruánsku džunglu. Chceme spoznať saleziánov a casitu v mestečku Monte Salvado. Veľakrát sme o tom len počuli ako tam je teplo a vraj tam rastú banány, pomaranče, ananásy :) Tak to možno konečne uvidíme naživo. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára