pondelok 30. septembra 2013

Veľká Fiesta v Lares – Mamacha Natividad

Keď v Peru prežijete nejaký ten mesiac, tak budete mať pocit, že sa tu stále len oslavuje. Každý týždeň je nejaká fiesta. Ale o tejto fieste sa v Lares hovorilo už veľmi dlho, že je to jedna z najkrajších fiest v okolí. Naozaj aj bola výnimočná a veľmi pekná. Pripravovali sme sa na ňu už niekoľko týždňov dopredu. Modlieval sa sv. ruženec k Panne Márii, nacvičovali sa piesne na slávnostnú sv. omšu, upravovali sa špeciálne odevy a pripravoval sa tradičný tanec do ktorého bol zapojený aj Martin.

Fiesta Mamacha Natividad – sviatok narodenia Panny Márie pripadá na 8.septembra, ale tu v Peru sa nikdy neoslavuje len jeden deň. Začalo sa už v piatok 6.septembra a skončilo sa v pondelok v noci. V piatok večer sme mali peknú nočnú adoráciu za mier vo svete a najmä za mier v Sýrii. Sobotu sme začali dvoma svadbami a potom až do večera sa tancovali tradičné tance. 
manželské páry
peruánsky zvyk obsypať nevestu papierikmy až nemôže dýchať


Nám sa veľmi páčil miestny zvyk tancovať tieto tance po domoch mayordomov (to sú rodiny ktoré sú lepšie zabezpečené). Dokopy bolo 13 tanečných súborov, ktoré mali vlastnú živú hudbu a všetko sa to stretávalo a prelínalo po uliciach Lares. V každom dome sa zatancovala krátka časť tanca a potom sa tanečníci usadili a domáci ich ponúkli nejakým osviežujúcim nápojom. Každá tanečná skupina mala svoj špeciálny dom, kde im pripravili aj slávnostný obed. Pre Martina a všetkých tanečníkov bola sobota poriadne vyčerpávajúci deň.

tancovanie po uliciach
v dvore mayordomu

naša živá kapela
aj najmenší si zatancovali

V nedeľu bola najdôležitejšou časťou dňa sv. omša, ktorá ako vždy začala o nejakú tu hodinu neskôr ako bola naplánovaná. Boli sme veľmi spokojný ako dopadli spevy na slávnostnej sv. omši. Jeden chlapec z casity, ktorého som učila si dokonca zahral aj na piane. Súčasťou sv. omše boli aj krsty dvojičiek z casity a posväcovanie mayordomov. Po slávnosti sa opäť raz tancovali všetky tance. My v casite sme taktiež pripravovali slávnostný obed z bravčového mäsa. V nedeľu večer bol pripravený krst ďalších detí, na ktorý sme v kostole vyčkávali hodinu a pol. Dostatočne fyzicky ale najmä psychicky vyčerpaní sme bez problémov zaspali pri neuveriteľnom hluku, ktorý sa rozliehal po celom Lares.

príprava slávnostného obedu
fajne mäsko
plno ľudí na slávnostnej sv. omši
krstenie dvojičiek
kapela na generálke 
a hráme na omši

tanec
nočný krst


Pondelok bol už trochu krízový deň. Doľahla na nás únava a Martina dokonca chytila hnačka, nevoľnosť a horúčka, takže si už ani nezatancoval a preležal celý deň v posteli. Ja som sa zúčastnila sv. omše, ktorá začala o štyri hodiny neskôr ako bola naplánovaná. Tak si viete predstaviť ako sme my európania boli na tom s nervami. Normálne sme závideli Martinovi :). Ale tak to tu v Lares jednoducho chodí. V utorok táto nemoc – vyčerpanosť zasiahla ďalšieho dobrovoľníka Carlosa a nasledujúci deň aj Angela. Tak každý z nás si nejaký ten deň odležal v posteli s bolesťami žalúdka a hnačkou.

Fiesta Mamacha Natividad bola naozaj nezabudnuteľnou fiestou. My s Martinom sme práve v tento deň 8.septembra oslavovali prvé výročie manželstva. Podarilo sa nám uvariť si zemiakovú kašu a od Martina som dostala krásny peruánsky darček. :D Tak ten najkrajší dar je to, že máme jeden druhého a už aj tretieho a že spolu prekonávame kadejaké prekážky.  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára